İlk Yardım Eğitimi Nedir?

İlk Yardım Eğitimi Nedir?

...

Yazımıza önce ilk yardım eğitimi nedir? sorusunu yanıtlayarak başlayalım.

Yetkin bir ilk yardımcı olmak istiyorsanız bunun eğitimini almanız gerekir. Bununla birlikte kendinizi uygulamalı olarak geliştirmeniz, size her açıdan fayda sağlayacaktır. İlk yardım eğitimi veren çeşitli kurslar vardır. Bu kurslardan sizin için en uygun olanı belirleyin. Ardından eğitimi edinin. Eğitim sürecinin sonunda bir sertifika alacaksınız. Bu sertifika, sizi ilk yardım konusunda donanımlı yapacak bir belgedir. Ayrıca eğitimde öğreneceğiniz şeylerle birçok konuda farkındalık kazanacaksınız. Bu sebeple ilk yardımöğrenmek istiyorsanız öncelikle eğitim almalısınız.

 

İlk Yardım Nedir?

Öyleyse ilk yardım nedir? hep birlikte keşfedelim.

İnsanlar ani bir hastalık veya kaza sebebi ile yardıma ihtiyaç duyabilmektedir. Bu aşamada profesyonel tıbbi yardım gelene kadarki süreci iyi değerlendirmek gerekir. Tam bu noktada ise mevcut imkânlarla yapılan girişimler ilk yardım olarak adlandırılır. İlk yardım, bilinçli ve doğru olarak uygulandığında hayat kurtarıcıdır. Ancak hatalı uygulamaların birtakım sakatlıklara, hatta ölümlere yol açabileceğini unutmamalısınız. İlk yardımuygulamaları sırasında herhangi bir ilaç kullanılamayacağı gibi tıbbi araç ve gereçlerin kullanılması da gerekmemektedir. Hastaya ilk yardım uygulanırken 112 Acil Servis aranmalıdır. Olay yerine gelen sağlık ekipleride kazazedeye müdahalede bulunacaktır. Bu müdahalelere ise acil yardım olarak denmektedir. 

 

İlk Yardımcı Kimdir?

Şimdi de ilk yardımcı kimdir? hep birlikte keşfetmeye devam edelim.

İlk yardımcının hastaya karşı bazı sorumlulukları vardır. Gelin bu sorumluluklara değinelim. İlk yardımcı, profesyonel tıbbi yardım gelene kadar mevcut araç-gereçlerle idare etmelidir. Bu noktada hastaya ilaç kullanmadan müdahale eder. Yani, ilk yardımcı bu konuda eğitim almış kişidir. Bazı durumlarda ilk yardım kitap ve belgelerinden alınan bilgiler ile gerekli yardım yapılabilir. Ancak gerçek anlamda bir ilk yardımcı olabilmek için bazı koşullar vardır. Örneğin, teorik bilgilerle birlikte pratik becerilerin de kazanılması gerekir. Bu noktada ise devreye ilk yardım uygulayıcı kursları giriyor. Kursu başarıyla tamamlayarak sertifika almak gerekir. Aldığınız sertifikanın ardından hayat kurtaran ilk yardım aşamalarını biliyor olacaksınız. Peki, size artı değer katacak bu sertifikayı nasıl alabilirsiniz? cevabını öğrenmek okumaya devam edin.

 

İlk Yardımın Temel Basamakları Nelerdir?

Şimdi de ilk yardımın temel basamakları nelerdir? sorusuna açıklık getirelim.

 

Öncelikle Kendinize Güvenin ve Sakin Olun

Etrafta profesyonel bir tıbbi personel yoksa o anda orada yardım edebilecek kişinin siz olduğunuzu unutmayın. Siz kendinizden emin olursanız hasta da size güvenecektir. Ve söylediklerinizi yaparak size yardımcı olacaktır. 

 

Mümkün Olan En Hızlı Biçimde Olay Yerinin Değerlendirmesini Yapın. Değerlendirme Yaparken Şu Sorulara Cevap Arayın

  • Olay ne? 
  • Nasıl gerçekleşmiş? 
  • Ne gibi sonuçlara yol açmış?
  • Ortamda tehlike oluşturacak herhangi bir şey var mı? 
  • Güvenliği sağlamak için neler yapılmalı?
  • Kaç hasta veya yaralı var?
  • İlk yardımı kimlere, hangi öncelikle yapmak gerekiyor?

 

Kendi Güvenliğinizi Sağlayın

İlk yardımın temel ilkelerinden biri yardım yapanın öncelikle kendini korumasıdır. Olay yeri güvenliğini sağlamadan hastaya müdahale etmemelisiniz. Bu aşamada kan veya vücut sıvıları ile doğrudan temastan kaçınmalısınız. Mümkünse eldiven kullanmalısınız. Ya da ellerinize temiz bir poşet geçirmelisiniz. Uygulama sonrasında mümkün olan en kısa sürede ellerinizi yıkamalısınız. 

 

Ortamın Güvenliğini Sağlayın

Bu aşamada olay yerinde hastaya yapılacak yardımı güçleştirebilecek bazı etmenler olabilir. Bu etmenlere önlem alın. Varsa kalabalığın toplanmasına engel olun. Uyarı ışıkları, levhaları gibi yöntemlerle görülmeyi sağlayarak yeni kazalara karşı önlem alın. Kapalı mekândaysanız ortamı havalandırın. Yangın veya patlama riski varsa kıvılcım oluşturabilecek ışıklandırma veya çağrı cihazlarının kullanılmasını engelleyin. Ortamda sigara içilmesine izin vermeyin.

 

Kan Dolaşımını Kontrol Edin

Nabız, erişkinlerde dakikada 60–100, çocuklarda dakikada 100–120, bebeklerde dakikada 100–140 olmalıdır. Bilinci kapalı olan bir hastada solunum, öksürük ya da kendiliğinden hareket belirtileri olmayabilir. Bu noktada nabız kontrolünden sonra kalp masajı uygulamalısınız.

 

Gerekiyorsa 112’yi Arayarak Yardım İsteyin

Acil tıbbi yardım isteği için ülkemizin herhangi bir yerinden 112’nin aranması gerekir. Bu aramalar ücretsizdir. Yapacağınız çağrı, eğitimli kişiler tarafından cevaplanır. 112’yi aradığınızda şu maddelere dikkat etmelisiniz:

  • Öncelikle sakin olun ve anlaşılır bir şekilde konuşun.
  • Kendinizi tanıtın ve hangi numaradan aradığınızı belirtin. 
  • Olayın gerçekleşme şeklini anlatın. Trafik kazası, suda boğulma, yangın gibi. Ve kaç hasta olduğunu belirtin. Hastanın durumu hakkında genel bilgiler verin. 
  • 112 merkezindeki görevli kişinin sorularına doğru ve net cevaplar verin.

 

Müdahalede Önceliğini Hayati Tehlikesi Olan Hastalara Verin

Hava yolu açıklığı olmayan, solunumu veya dolaşımı yetersiz olan kişiler olabilir. Bu hastalar hayati tehlike altındadır. Bu kişilerde öncelikle hava yolu açılmalıdır. Daha sonra solunum ve dolaşım değerlendirilerek, gerekiyorsa yardım edilmelidir. 

 

İlk Yardım Eğitimi Sertifikası Ne İşe Yarar?

Son olarak da ilk yardım eğitimi sertifikası ne işe yarar? gelin hep birlikte bu soruya cevap arayalım.

İlk yardım eğitimi sonrasında kaza durumlarında kazazedelere yardımcı olabileceksiniz. Ayrıca yakınlarınızda oluşabilecek ani sağlık durumlarına karşı müdahale edebileceksiniz. Bununla birlikte ilk yardım sertifikası sahibi olacaksınız. Eğitim sonrasında öğreneceğiniz bilgiler günlük yaşantınızda size oldukça yardımcı olacak. Tüm bunları ve daha fazlasını öğrenmek için eğitim almanız oldukça önemlidir.

Çeşitli kurumlar ilk yardım eğitimi vermektedir. Verilen eğitimin kalitesi de oldukça önemlidir. Kendiniz için güven esaslı bir eğitim kurumu arayışındaysanız Boğaziçi Enstitüsü size istediğinizi verecektir. Çünkü Boğaziçi, binlerce öğrencinin online, online canlı eğitim ve örgün eğitim aldığı bir enstitüdür. Boğaziçi Enstitüsü, tecrübeli akademik kadrolara eğitimlerini hazırlatmaktadır. Bu yüzden Boğaziçi Enstitüsü size en iyi eğitimi verecek olan enstitüdür. Bununla birlikte verdiği eğitim sertifikası sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkaracaktır. Çünkü eğitim sonunda üç farklı sertifika alacaksınız. Birinci sertifika Boğaziçi Enstitüsü eğitim bitirme sertifikasıdır. İkinci sertifika İstanbul Aydın Üniversitesi eğitim bitirme sertifikasıdır. Ve üçüncü sertifika uluslararası geçerliliği olan Cardcerd Sertifikasıdır. Bu eğitimi edinmek istiyorsanız Boğaziçi Enstitüsü online eğitim platformuna göz atabilirsiniz. Platformdaki Ilk Yardım Eğitimi hakkında inceleme yapabilirsiniz.

Yorumlar

abdullah balıkçı
2021-04-21 20:36:04 Kahramanmaraş

Yönetici tarafından yapılan test yorumdur.

Bir Yorum Ekle

Yorum Yapmak İçin Giriş Yapmalısınız

Hızlı Arama

Rastgele Yazılar

Mobil Uygulamalarımız

Dilerseniz Mobil Uygulamalarımızı İndirebilirsiniz.